Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego
Mamy za sobą kilka zrealizowanych projektów od A do Z – od małych kuchni po te większe.
Współpracę z klientami na ogół rozpoczynamy na wczesnym etapie inwestycji od doradztwa i projektowania technologii.
Na życzenie klientów przygotowujemy szkic graficzny i rysunek techniczny pomieszczeń, które pozwalają inwestorowi lepiej wyobrazić sobie końcowy efekt realizacji projektu.
Zapewniamy akceptację projektu przez stosowne urzędy (głównie Sanepid). Przygotowujemy wytyczne branżowe / wod-kan, i instalacje elektryczne.
Czy projekt technologiczny jest drogi?
Dla inwestorów, którzy zdecydują się na współpracę z naszą firmą w zakresie dostaw sprzętu, projekt gastronomiczny jest wykonywany gratis.
Często bywa również tak, że projekt potrzebny jest „na już” a zakup sprzętu planowany dopiero za kilkanaście miesięcy. Wówczas wykonanie projektu wiąże się z niewielką opłatą, która w całości jest zwracana inwestorowi, jeśli na etapie zakupu sprzętu wybierze naszą firmę.
Warto jednak uświadomić sobie, że inwestycja w projekt technologiczny jest w gruncie rzeczy niezbędna. Bez niego, bowiem inwestor narażony jest zarówno na złą komunikację na budowie wiążącą się z brakiem informacji dla wykonawców jak i na kosztowne przeróbki budowlane. Inwestycja w projekt technologii jest minimalna w skali realizacji całego projektu otwarcia lokalu gastronomicznego i zwraca się z ogromną nawiązką.
Od dobrego planowania zaczyna się sprawna i fachowa realizacja każdego przedsięwzięcia w gastronomii.
Projekt technologiczny – co to jest i dlaczego warto go mieć?
Planując otwarcie lokalu gastronomicznego należy przemyśleć jego charakter i podjąć wiele decyzji o jego przyszłym kształcie. Inwestor musi „ogarnąć” wiele szczegółów i skoordynować prace różnych wykonawców. Aby to zadanie wykonać prawidłowo najlepiej zacząć przygotowania od rozmowy z technologiem, który zada właściwe pytania i na podstawie uzyskanych informacji wrysuje technologię w rzuty lokalu. Na tym etapie krystalizuje się na papierze kształt przyszłej restauracji, baru itp.
Fachowo wykonany projekt technologiczny (czasem określany przez inwestorów, jako „projekt gastronomiczny”) warunkuje sprawną realizację prac budowlanych na obiekcie i przygotowanie mediów. W efekcie działania różnych wykonawców a następnie dostawy i montaż sprzętu przebiegają bez zakłóceń.